קרן פנסיה היא מכשיר חיסכון פנסיוני שמטרתו לספק הכנסה כאשר קורה אחד מהאירועים הבאים:
פרישה לפנסיה, אובדן כושר עבודה או פטירה.
חיסכון בקרן פנסיה מקנה לעמית או לשאריו זכות לקבלת קצבה מהקרן, ובמקרים מסוימים גם סכומים הוניים.
שיעור הפרשות החובה (המינימום) לחיסכון הפנסיוני כיום הוא 18.5% משכר הברוטו של העובד (שכר הבסיס ללא שעות נוספות) כאשר: 6% על חשבון העובד (תגמולי עובד), 6.5% תגמולי מעסיק, 6% הפרשות מעסיק לרכיב הפיצויים.
להבדיל משכיר שחוסך לפנסיה דרך מקום העבודה, עצמאי שחוסך לפנסיה מפקיד עד 16% מהכנסתו החודשית.
גם שכירים וגם עצמאים זוכים להטבות מס כתוצאה מהפקדות לחיסכון הפנסיוני.
בואו נתייחס למצבים המכוסים בקרן הפנסיה כיום….
- קצבת זקנה – במועד היציאה לפנסיה ממירים את הכספים שצברתם לקצבה חודשית.
קצבה היא התחייבות של קרן הפנסיה לשלם לכם לכל ימי חייכם, לכם נותר רק לבחור את מסלול הפרישה. כל מסלולי הפרישה מבטיחים לכם קצבה לכל החיים, אך הם נבדלים בתשלום אחרי מותכם. תוכלו לבחור במסלול שמבטיח רק לכם קצבה לכל החיים, תוכלו לבחור במסלול קצבה לכל החיים הכולל תשלומים מובטחים למוטבים, תוכלו לבחור במסלול קצבה לכל החיים הכולל הבטחת תשלומים לבת הזוג לכל ימי חייה (תצטרכו לבחור גם את אחוז הקצבה שתקבל בת הזוג מהקצבה האחרונה שלכם – בין 30% ל-100%), תוכלו לבחור במסלול פרישה המשלב קצבה לבת הזוג לכל החיים ותקופת תשלומים מובטחים וכו'.
מסלול הפרישה שתבחרו ישפיע על גובה קצבת הזקנה שלכם ועל הכספים שישולמו ליקרים לכם. את מסלול הפרישה בוחרים ערב היציאה לפנסיה וההחלטה על מסלול הפרישה תלווה אתכם ואת בני משפחתכם לאורך כל שנות הפרישה. - קצבת נכות – כאשר עובד מאבד את כושר היכולת שלו לעבוד באופן מלא (מעל 75% נכות) או באופן חלקי (בין 25% ל-74%), הוא זכאי לפנסיית נכות עד מקסימום של 75% מגובה המשכורת המבוטחת.
אובדן כושר עבודה בקרן הפנסיה מוכר רק במידה והוא לתקופה העולה על 90 ימים.
בכל קרנות הפנסיה בשנים האחרונות קיים כיסוי בשם 'פרנצ'יזה'.
פרנצ'יזה הינה תשלום כפול של קצבת הנכות בשני חודשי התשלום הראשונים.
נניח שהעובד היה באובדן כושר עבודה במהלך החודשים ינואר, פברואר ומרץ.
בראשון לאפריל יקבל העובד פיצוי כפול עבור חודש מרץ וחודש פברואר.
אם העובד היה באובדן כושר עבודה גם בחודש אפריל, בראשון למאי הוא יקבל שוב תשלום כפול עבור חודש אפריל וחודש ינואר.
לאחר מכן, ימשיך העובד לקבל קצבת נכות חודשית כרגיל, כל עוד הוא במצב של אובדן כושר עבודה. - קצבת שארים – מסלול ברירת המחדל כיום מעניק 100% לשארים ('שארים' – בן/בת זוג וילדים עד גיל 21) מהשכר המבוטח של העמית. במידה והעמית בקרן הפנסיה הלך לעולמו לפני גיל הפרישה, מובטח לשאריו קצבת שארים באופן הבא:
60% לאלמנ/ה לכל ימי חייה
40% לילדים עד גיל 21
נקודות חשובות נוספות….
- בקרן הפנסיה קיימת תקופת אכשרה בת 5 שנים ממועד ההצטרפות לקרן בהן המבוטח לא יהיה מכוסה במקרי נכות או מוות הנובעים ממחלה, תאונה, מום או מצב רפואי קודם, שהיו לחוסך טרם ההצטרפות לקרן לראשונה.
- מבוטחים בקרן הפנסיה יכולים לרכוש מטריה ביטוחית ובכך לשדרג את הכיסוי הביטוחי בקרן הפנסיה. ההרחבות שאותן ניתן לרכוש במסגרת המטריה הביטוחית הן:
1. הגדרת עיסוק ספציפי למקצועות צווארון לבן.
2. ביטול תקופת אכשרה.
3. ביטול קיזוז מול גורמים ממשלתיים. - דמי ניהול המקסימליים בחוק לקרנות הפנסיה הם 6% מהפקדה ו-0.5% מצבירה.
בפועל, דמי הניהול נמוכים בהרבה ונעים סביב 1.5% מהפקדה ו-0.15% מצבירה. - מסלול ההשקעה בקרן הפנסיה הוא הגורם העיקרי המשפיע על החיסכון המצטבר לגיל הפרישה. התאמת מסלול ההשקעה הנכון לחוסך לגיל הפרישה באה לידי ביטוי בתוספת של עשרות אלפי שקלים ומאות אלפי שקלים לחיסכון המצטבר בגיל הפרישה.
- קרנות הפנסיה פועלות על בסיס ביטוח הדדי – כולם ערבים לכולם.
אחד היתרונות הגדולים בביטוח ההדדי הוא העלויות הנמוכות של הכיסויים הביטוחיים למקרה נכות ולמקרה מוות. - בקרנות הפנסיה קיים מנגנון איזון אקטוארי ששומר על יציבותן של הקרנות.
בשל הערבות ההדדית בקרן, מנהלי הקרן פועלים ביתר אחריות וזהירות בניהול הסיכונים על מנת להבטיח את רווחיות הקרן ושמירת זכויות העמיתים בקרן. - המדינה מנפיקה עבור קרנות הפנסיה 'אג"ח מיועדות'.
אג"ח מיועדות הן אגרות חוב צמודות מדד עם תשואה שנתית מובטחת של 4.86%.
האג"ח האלו מהוות 30% מסך נכסי קרנות הפנסיה ומשמשות ככרית ביטחון לחוסכים.
לעומת החוסכים, מקבלי הקצבאות זכאים להנות מ-60% אג"ח מיועדות עם תשואה מובטחת. - ניתן לצאת לפרישה מוקדמת החל מגיל 60 ולהתחיל לקבל קצבה אבל כמובן שיש לכך השלכות ולכן חובה לעשות תכנון פרישה מקיף לפני שמקבלים החלטה קריטית.
- בחסכונות הפנסיונים ניתן לקבל חלק מהחיסכון כסכום חד פעמי בכפוף ל:
– אם הקצבה פחות מקצבת המינימום 4,606 ₪ (נכון לשנת 2022) ניתן יהיה להוון 25% מהקצבה לתקופה של עד 5 שנים.
– אם הקצבה מעל 4,606 ₪ ניתן יהיה להוון את כל יתרת הקצבה שמעבר לכך ולקבל אותה בסכום חד פעמי.